Snø

Miljø

Miljø

Miljøfyrtårn

Haugastøl ligger bokstavelig talt midt i fjellet, og vi (og våre gjester) setter stor pris på den unike naturen vi har rundt oss. Dette gjør at vi alltid har involvert oss sterkt i å bevare og beskytte naturen.

Vi har siden 2003 vært godkjent miljøfyrtårn bedrift. Miljøfyrtårn er Norges mest brukte sertifikat for virksomheter som vil dokumentere sin miljøinnsats og vise samfunnsansvar. Å være Miljøfyrtårn innebærer systematisk arbeid med miljøtiltak i hverdagen. Virksomhetene oppfyller krav og gjennomfører tiltak for en mer miljøvennlig drift og godt arbeidsmiljø. Miljøfyrtårn har tilpassede krav for ulike bransjer og sertifikatet tildeles etter en uavhengig vurdering. Det leveres årlige miljørapporter og hvert tredje år blir virksomheten resertifisert. Det er ikke til å komme ifra at et hotell på høyfjellet krever energi både til oppvarming av rom, fellesarealer og varmtvann. Haugastøl jobber hver dag med å redusere vårt energiforbruk. Under kan du se de viktigste tiltakene som er gjennomført de siste årene:

Nye vinduer

Våren 2015 byttet vi alle vinduer i vår resturant, type A leiligheter og Fjellrom til 3 lags energi (u-verdi = 0,6 W/mK) For oss gjør det strømforbruket mindre, for deg som gjest får du et varmere og lunere rom selv på de virkelig kalde dagene.

Vannbåren varme installert i Slødtfjorden i 2003 (oppgradert i Mai 2014)

Vannbåren varme

Vi har flere km med kabler i Slødtfjorden som via en varmepumpe gir varme både til varmtvann og gulvvarme i leiligheter. Det må tilføres ca 10 kWh til anlegget, men det gir ca 40 kWh tilbake. Med andre ord en enorm energibesparelse. Som gjest hos oss merker du dette først og fremst med økt komfort. Alle type B og D leiligheter har gulvvarme i alle gulv, noe som gir en lun varme i hele leiligheten.

Vi kjøper all kraft fra Ustekveikja Energi

Ustekveikja

Ustekveikja er et lokalt kraftverk og selskap som kun produserer miljøvennlig vannkraft. Kraftverket ligger 8 km vest for Haugastøl langs Rallarvegen og utnytter et fall på 110 meter mellom Tungavatn og Bergsmulfjorden.

LED

LED Bulb

Fra 2013 har vi satt i gang et prosjekt der vi iløpet av de neste årene vil bytte alle lyskilder til energibesparende LED pærer. Dette vil redusere vårt strømforbruk betraktelig.

Kildesortering

Recycling

Sammen med våre gjester sorterer vi avfall. Glass/metall og papp/papir sorteres for seg. Det finnes desverre ikke noen mulighet for å sortere matavfall her grunnet vår avstand til mottak, og vårt klima. Vi har som mål og få bygd kompost til matavfall, men grunnet den kalde temperaturen på vinteren har det desverre ikke latt seg gjøre. Men vi jobber videre for å få dette til.

Vi håper at du som gjest setter pris på våre tiltak, og hjelper oss under ditt opphold på Haugastøl.